Föreningen

Senast uppdaterad onsdag, 06 mars 2013

 

I början av 50-talet samlades ett gäng amerikaner för att försöka få bort den stämpel av vilt experimenterade som amatörbyggda flygplan började få. Resultatet blev att Paul H. Poberezny grundade EAA, Experimental Aircraft Association, som på ett organiserat sätt började verka för en viss reglering av amatörbyggandet och att även långsiktig arbeta för att bli accepterade av myndigheterna som en mer rumsren verksamhet.

 


Paul H. Poberezny (c:a 1955)

 

I Sverige var vi tidigt ute och redan 1964 bildades en svensk underavdelning, ett s k Chapter, till EAA. Genom ett målmedvetet arbete och stora ideella insatser har detta Chapter 222 utvecklats till det som idag är EAA Sverige och vi har med tiden fått ett allt större förtroende hos myndigheterna. Detta innebär bl a att EAA Sverige numera har fått ett delegerat tillsynsansvar för verksamheten med amatörbyggda flygplan, något som i ett internationellt perspektiv är närmast unikt.

EAA Sverige har idag c:a 1700 medlemmar spridda över landet. Ungefär 350 flygplan är under byggnad och lika många flyger redan.

Bli medlem!

 

2019 Om föreningen.