Cessna ageing aircraft: Korrosions inspektion

Senast uppdaterad torsdag, 23 Maj 2013
Denna information riktar sig till dig som har en X klassad Cessna.

(Du som är allmänt intresserad kan ändå ha intresse av länkarna längre ner)

Bakgrund:

1) 2009 ändrades typbeteckningen för svenskregistrerade tidigare experimentklassade flygplan och som egentligen sedan 2003 var ett EASA luftfartyg. Detta för att de skulle kunna fortsätta vara X klassade och lösningen som accepterades var att man tog bort t ex Cessna eller Piper från luftfartygens namn och att EAA behandlar varje som en egen typ och att EAA utvärderar och utfärdar direktiv som baseras på ursprunglig tillverkares flygsäkerhetsinformation som luftvärdighetsdirektiv, AD, SB. (Mer om detta här:  ).

Notera att denna information inte kräver obligatorisk åtgärd motsvarande AD/ SB/ LVD utan är informativ. Du som ansvarar för underhållet av din flygmaskin har dock ansvaret för att hålla det i luftvärdigt skick när du har ett giltigt flygtillstånd utfärdat för det.

2) Cessna har lagt ut ett omfattande inspektionsprogram (SID) på flygplanens åldrande struktur med anledning av att gångtid, kalendertid och användningscykler skapar förutsättningar för utmattningsbrott och korrosion. EAA är skyldigt att i kraft av punkt 1) informera dig om detta.

Som ägare/ underhållare av ditt luftfartyg är du ansvarig för att säkerställa att det är luftvärdigt. Ambitionen är att mer information med stöd och tolkning ska publiceras längre fram och om vad som krävs.

 
För att komma åt information från Cessna registererar du dig här: https://support.cessna.com/custsupt/csupport/newlogin.jsp. Kan vara lite bökigt att leta fram informationen för just din modell:
När du har fått ett inlogg och loggat in: i rutan "MyInformation" på vänster sida lägger du till de modeller du är intresserad av genom länken "Customize models" och bockar i din(a) modeller och trycker "submit". Uppdaterar du sedan sidan har du då i rutan "MyInformation" länkar till dian valda modeller. Klicka på en modell för att komma till dess egen sida; då finner du t ex info om SID via en länk långt ner till höger på sidan. har du då tidigare valt t ex 100SE series som din modell kommer SID länken ta dig till en sida med information för en massa olika modeller.
 
Ex för C150 modellerna:

 

Föreslår att du börjar med att ta del av Cessnas presentationer:

- Cessna presentation i PDF format:

- Ladda ner Cessnas presentation i Power Point format:

- Länk till presentation på You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=-68AdXVHHI8&noredirect=1

2019 Cessna ageing aircraft: Korrosions inspektion.