Meny Stäng

Om oss

I början av 50-talet samlades ett gäng amerikaner för att försöka få bort den stämpel av vilt experimenterade som amatörbyggda flygplan började få. Resultatet blev att Paul H. Poberezny grundade EAA, Experimental Aircraft Association, som på ett organiserat sätt började verka för en viss reglering av amatörbyggandet och att även långsiktig arbeta för att bli accepterade av myndigheterna som en mer rumsren verksamhet.

I Sverige var vi tidigt ute och redan 1964 bildades en svensk underavdelning, ett s k Chapter, till EAA. Genom ett målmedvetet arbete och stora ideella insatser har detta Chapter 222 utvecklats till det som idag är EAA Sverige och vi har med tiden fått ett allt större förtroende hos myndigheterna. Detta innebär bl a att EAA Sverige har ett delegerat tillsynsansvar för verksamheten med amatörbyggda flygplan, något som vi i ett internationellt perspektiv var närmast först att få.

EAA Sverige har idag c:a 1100 medlemmar spridda över landet. Ungefär 100 flygplan är under byggnad och det tredubbla flyger redan.